aangepaste layout! 

foto_gebouwV15
Het Museum SRVTT is gevestigd in historische gebouwen aan het Zeisterspoor 8 op het kamp Soesterberg.

 

MUSEUM VERZAMELING TECHNISCHE TROEPEN EINDELIJK ONDER DAK


In Transmobiel 102 brachten we een verslag over de Stichting Geschiedkundige Verzameling Technische Dienst binnen de Kon. Landmacht. We lieten toen een aantal voertuigen zien die ooit door deze afdeling werden onderhouden en thans bewaard worden. Vanaf 1975 werd er gewerkt aan de opbouw van een historische verzameling die tot doel heeft de geschiedenis van dit belangrijke legeronderdeel vast te leggen en naar buiten te brengen. Aanvankelijk had men voor de documentatie onderdak in de Kromhout Kazerne te Utrecht en stonden de voertuigen in Nieuw-Milligen gestald. Vanwege het afstoten van deze kazerne waren echter alle historische stukken eind jaren negentig ingepakt. Er was hen toegezegd dat de verzameling ooit een definitieve ruimte zou gaan krijgen, maar vanwege overheidsbezuinigingen moest de uitvoer van dat plan wachten tot 9 september 2004. Toen kon het museum van de inmiddels omgedoopte Stichting RegimentsVerzameling Technische Troepen - SRVTT worden geopend. Het museum heeft thans behuizing gevonden in het historische gebouw V 15 aan het Zeisterspoor 8 op het Kamp Soesterberg. Een jaar na de opening presenteerde de verzameling zich tijdens het Museumweekend. Men had veel moeite gedaan om het geheel aan te kleden met een reeks voertuigen, die speciaal uit het depot waren overgebracht. Men verwacht dat in de toekomst deze ook in de buurt van de expositieruimte kunnen worden gestald. Dat is momenteel erg jammer want hieronder treft men zeer unieke wiel- en rupsvoertuigen aan, zoals bijvoorbeeld de op één na oudste DAF.
Het museum SRVTT wordt gerund door vrijwilligers en is geopend op ma/wo/vr van 9.30- 12.15 uur en van 13.15- 15.00 uur. Info: 0334662021 of 4662233.

In de verzameling treffen we diverse soorten voertuigen aan waar de TD destijds voor heeft gezorgd dat ze rijdbaar bleven. Boven zien we een DAF YP408 pantserwagen uit de jaren zestig. Hiervan zijn er ongeveer 750 gebouwd. yp408
De DAF YPI04 hieronder is een uniek voertuig. In 1959 werden er maar twee gebouwd waarvan die in het museum de enig overgeblevene is. Deze pantserwagen heeft de techniek van de YA126, met een Hercules JXLD motor van 131 pk.
yp104
De hallen van het museum herbergen een aantal kleinere voertuigen, een verzameling motoren, een compleet ingerichte bak van een DAF YA314 werkplaatswagen, technische instructiemodellen en veel foto 's van materieel. Naast een "lasjeep", een omgebouwde Nekaf met lasaggregaat, heeft het museum ook een Dodge Beep.
jeep
Niet alleen het rijdbaar houden van rups- en wielvoertuigen behoort tot de taak van de Technische Dienst binnen KL. Ook het bergen en afslepen is een aparte bezigheid. In de loop der tijd heeft dit legeronderdeel de beschikking gehad over diverse typen zware kraanwagens. Uit de oorlog dateert deze Ward LaFrance M1AI heavy wrecker met GarWood swinging boom (zie Transmobiel 71+72). Deze kraanwagen deed dienst tot in de jaren vijftig.
m1a1
centurion
Bij zware bergingen waarbij rupsvoertuigen waren betrokken zette de TD in de jaren 50 en 60 deze Centurion Mk 2 bergingstank in. Dit voertuig van Engelse origine werd oorspronkelijk aangeduid als Armoured Recovery Vehicle -AR\I: Het heeft een Rolls-Royce Meteor V12 benzinemotor van 650 pk bij 2.550 t pm. De ruim 50 ton zware kolos bezit een lier met een trekkracht van 30 ton. Deze wordt electrisch aangedreven door een separate motor met generator. De kabel kan aan de voor- en achterzijde worden uitgelegd. De Centurion Mk 2 ARV werd vanaf 1955 gebouwd door Vickers.
t969
Van deze Diamond T 969 kraanwagens heeft de Kon. Landmacht er heel wat gehad. Ze waren kort na de oorlog overgenomen van het Canadese leger. Veel van deze 4-tons Diamonds werden verscheept naar Ned. Indië (thans Indonesië) waar ze uitstekende diensten hebben bewezen. Nog voor de jaren zestig waren ze bijna allemaal afgevoerd r-..ervangen door DAF YB616s. Dit exemplaar uit de collectie van de ~J\ VIT verkeert in een uitstekende staat.
wreckers
Een fraaie rij wreckers. We zien van links naar rechts de Diamond T 969, de International M62 en tenslotte de DAF YB626. Het waren de soort "servicewagens" van de TD in de jaren 50- 80.